To maintain their high standard of excellence, Stonehill College identified the need for a new Science Center in their master plan. After analyzing various alternatives, Stonehill chose to make the new building an anchor of a new southerly academic quad, which would require the relocation of the campus’ main circulation road from within the southerly portion of the campus. Nitsch Engineering provided land surveying, civil engineering, and transportation engineering services on these projects.

Nitsch Engineering provided transportation engineering, land surveying, and permitting services for the relocation of 3,200-feet of roadway and the initial building study analysis. The main goal was to improve safety by separating pedestrian and vehicle activity and reducing points of conflict. The realignment of the roadway started at the campus’ main entrance on Route 123 and crossed through a previously undeveloped, naturally forested section of the campus. Because of the differences in the character of these two areas, we developed context-sensitive designs that provided a formal entrance and an “informal” roadway that was in tune with the forested area. Nitsch Engineering implemented low impact development techniques and used natural versus structural Best Management Practices through the forested area. The new roadway includes a prefabricated modular bridge to span an intermittent stream and extensive landscaping and new street lighting. In the portions of the campus where the existing roadway was eliminated, Nitsch Engineering designed pedestrian and emergency vehicle routes over the existing roadway corridors that reduced impervious pavement cover and enhanced the wetland buffer with new plantings. We prepared the Construction Contract documents, provided assistance to the college during the bid phase to assist in the selection of the Contractor, and provided construction administration services.

We also provided civil engineering services for the new, $34-million, 89,000-square-foot, science center. Nitsch Engineering provided site and utility design (including relocation of existing utilities) for the project, as well as site permitting such as the site plan approval permit, the Notice of Intent submission under the Wetlands Protection Act and the local Wetland Protection bylaw, and the National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) Stormwater Pollution Prevention Plan (SWPPP).

The new roadway and Science Center are located within buffer zones regulated by the State under the Wetlands Protection Act and by the Town under their Wetland Protection bylaw. Project documentation included an Alternatives Analysis and Wildlife Habitat Report. Nitsch Engineering incorporated extensive mitigation measures into the projects, including amphibian tunnels, campus-wide stormwater quality enhancements, buffer zone vegetation enhancements, bio-retention basins, underground infiltration systems, and riverfront canopy plantings.

Sustainable Project