Nitsch Engineering designed the site improvements and utility relocations for the new 400,000-square-foot outpatient care center, green roof, and 700-car underground parking garage at the Massachusetts General Hospital. The Yawkey Center was partially constructed on top of the Northeast Proton Therapy Center, which posed significant site challenges associated with in-ground radiation protection zones. Nitsch Engineering designed utility service corridors on this congested site including thermal systems; electric, telecommunications, water, and fire protection systems; and sanitary sewerage and storm drainage systems. We also provided permitting services for the Boston Redevelopment Authority’s Article 80 process, MA Department of Environmental Protection’s Sewer Connection permits, Boston Water and Sewer Commission permits, and the City of Boston Public Improvement Commission approvals. The design team for this project received an “Honor Award for Design Excellence” from AIA New England.

Sustainable Project